zwart-wit portret Victoire Van Nuffel

Wielerkampioene Victoire Van Nuffel

Victoire Van Nuffel werd geboren in Hombeek in 1937. Vader Van Nuffel hield in Hombeek een fietsenwinkel open, het is dan ook niet verwonderlijk dat Victoire reeds op jonge leeftijd gebeten werd door de wielermicrobe.

Victoire Van Nuffel had n grote droom: wielrennen. Ze moest en zou coureur worden. Vrouwen werden in die periode echter nog niet toegelaten in het Belgische wielermilieu. Bijgevolg weigerde de Belgische Wielrijders Bond (BWB) haar een vergunning te verlenen. Maar ze zette door en verkreeg in Parijs, bij de UCI, een internationale wielervergunning. Ze kon met deze licentie echter enkel in het buitenland terecht.

In een sneltreinvaart werkte ze zich op in het wielermilieu. Op 19-jarige leeftijd, in 1956, won ze het officieuze Belgische kampioenschap op de weg. Bovendien behoorde ze tot de absolute pioniers van het internationale vrouwenwielrennen. Samen met, onder andere, Yvonne Reynders d Belgische viervoudige wereldkampioen gaf ze het dameswielrennen van het eerste uur mee kleur.

Victoire Van Nuffel was een spurtbom, met het typische Flandrien-karakter: afzien, doorbijten en sterven stond voor haar gelijk aan genieten.

  • slideshow archiefbeelden, Victoire Van Nuffel
  • slideshow archiefbeelden, overwinningsfoto's van Victoire Van Nuffel
  • slideshow archiefbeelden, Victoire Van Nuffel

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium