zwart-wit foto veldcross Niel met Libertasrenner

Veldcross Niel: meer dan 50 jaar traditie

De eerste Nielse cyclocross werd gereden op 11 november 1963. De rit werd gewonnen door parcoursbouwer en Libertasrenner René De Rey. Maar de geschiedenis van de veldrit gaat veel verder terug.

Vanaf het begin van de jaren dertig werd, tijdens Niel jaarmarkt, 26 jaar lang, een veldloop georganiseerd. Rond 1960 verstedelijkte Niel meer en meer en werd het moeilijk een voldoende lang en veilig loopparcours te vinden. Het eenvoudig maar briljant idee om dan maar een cyclocross te organiseren kwam van Jan Spagnaerts en Willy Riem, de bezielers van de Libertas-rennersploeg.

Sinds het begin streven de organisatoren van de cyclocross ernaar jaarlijks een wereldkampioen en enkele nationale kampioenen aan de start te krijgen. Sinds René De Rey staan er dan ook steevast grote namen op het podium. Onder andere Sven Nys, Niels Albert, Bart Wellens, Eric De Vlaeminck, Richard Groenendaal en Adrie Van der Poel mochten de overwinning in Niel reeds claimen.

De editie van 2012 was een echte jubileumeditie, want Niel was toe aan haar vijftigste editie. Speciaal daarvoor maakte de kunstacademie van Niel unieke portretten van 10 veldrijders.

  • slideshow archiefbeelden, de veldrit van Niel van 11 november 1983
  • slideshow archiefbeelden, de veldloop in Niel op 15 november 1953
  • slideshow archiefbeelden, unieke portretten van 10 veldrijders gemaakt door de Kunstacademie Niel

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium