Twee bezoekers in de tentoonstelling Sportimonium bij fietsen

Wielersport in het Sportimonium

Het Sportimonium is ontstaan in de jaren tachtig uit een onderzoeksproject van de KU Leuven naar de geschiedenis van de (volks)sporten. Vanaf 2004 kreeg de opgebouwde verzameling sportief erfgoed een plaats in het museum.

Voor de honderdste verjaardag van de Ronde van Vlaanderen kan je in het Sportimonium terecht voor ‘In het wiel van Eddy Merckx’, een digitaal belevingsparcours met Eddy Merckx als hoofdpersonage. Met een tablet in de hand beleef je het wedervaren van de wielersport met Eddy Merckx op kop, maar zijsprongetjes naar andere wielergoden, zoals Stan Ockers, Lomme Driessens en Rupske Lauwers zijn ingebouwd .

Je kan ook de evolutie van de fiets volgen, van loopfiets naar ‘boneshaker’ (zonder luchtbanden) en van elitaire ‘dandy-horse’ naar het ‘paard van de armen’. Mooie voorbeelden zijn de fietsen Poeske Scherens en van Rik Van Steenbergen die in het Sportimonium staan te pronken.

In het Olympische gedeelte ontdek je hoeveel medailles België won binnen deze Olympische discipline. De zoon van ‘s werelds grootste wielrenner was er daar één van.

  • slideshow archiefbeelden, tabletronde in het Sportimonium
  • slideshow archiefbeelden, Sportieve proeven bij de opstelling Meten met Atleten
  • slideshow archiefbeelden, Sportimonium

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium