Affiche fietsenmaker SAFE

SAFE: van smid tot fietsenmaker

De familie Cloetens woonde in Zemst op de hoek van de Brusselsesteenweg en de huidige Kloosterstraat. Boven de inkomdeur van hun herberg hing een uithangbord ‘In de Ruyter’. Vader Cloetens ging door het leven als ‘Jan uit den Ruyter’. Hij was smid van beroep.

Toen tussen 1890 en 1900 de fiets een plaats kreeg op de zomerbanen naast de kasseien, gaf zoon Miele (°Sempst 1867) zijn ogen de kost. Een paar jaren later had vader Cloetens, een fiets nagemaakt met de hulp van zijn zoon. In 1905 stierf smid Jan uit den Ruyter en hertrouwde moeder met Marcel Verdoodt. Miele nam de zaak over maar hield meer van fietsen maken dan van smeden. Hij monteerde een wiel aan de hoek van zijn werkhuis om reclame te maken. Iedere fortuinlijke burger in Sempst, kocht er een fiets. Toen de oorlog uitbrak vluchtte de familie naar Engeland. Bezeten door techniek vond Miele er werk als fietsenmaker. Hij pikte er de naam SAFE op dat later verfranst werd tot ‘Safé’.

Toen hij in 1919 naar Zemst terugkeerde, trof hij zijn woning in puin aan, het duurde even eer hij besliste om een nieuw atelier uit te bouwen. Miele Cloetens vestigde zijn zaak aan de Leermarkt in Mechelen.

  • slideshow archiefbeelden, Miele Cloetens en juniors
  • slideshow archiefbeelden, de herberg In den Ruyter
  • slideshow archiefbeelden, affiche Safe fietsen

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium