erepodium na een etappe van de Ronde van BelgiŽ voor visueel gehandicapten

Ronde van BelgiŽ voor blinden

Een driedaagse mini Tour de France voor tandems met aankomst op de Champs Elysťes vormde in 1985 voor vele blinden en slechtzienden een onvergetelijke herinnering. Deze groots opgevatte sportmanifestatie voor andersvaliden inspireerde verschillende deelnemers om ook in eigen land met tandemracen te starten.

In 1987 werd de eerste Ronde van BelgiŽ gereden: 17 deelnemers, afkomstig uit 3 landen, meldden zich aan.

De Ronde van BelgiŽ voor Visueel Gehandicapten, georganiseerd door de Belgische tandemraceclub, groeide uit tot een belangrijke tandemwedstrijd, die vooral in het buitenland erkenning heeft afgedwongen. Vele deelnemers beschouwen deze vierdaagse tandemcompetitie als een voorbereiding op wedstrijden van topniveau zoals de Paralympics en het wereldkampioenschap.

Promotor van de Ronde van BelgiŽ voor ViGe was John Deraet. Hijzelf werd kampioen van BelgiŽ in 1986. John Deraet, voorzitter van de Belgische tandemraceclub, woonde ooit in de Rumstse deelgemeente Reet. Dit zorgde er mee voor dat de Ronde maar liefst 12 keer haar tenten opsloeg in Reet. Deze Reetse etappe, gewoonlijk op een zaterdag in de periode rond Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, werd plaatselijk georganiseerd door Fietsclub FIT-LSA Reet.

  • slideshow archiefbeelden, sfeerbeeld van de Ronde van Belgi√é voor visueel gehandicapten
  • slideshow archiefbeelden, wielertruitje van de Ronde van Belgi√é voor visueel gehandicapten
  • slideshow archiefbeelden, sfeerbeeld van de Ronde van Belgi√é voor visueel gehandicapten

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium