Roger Ilegems met olympische medaille

Olympisch kampioen Roger Ilegems

Roger Ilegems werd geboren in 1962 en was als jeugdrenner één van de beteren van zijn generatie. In zijn loopbaan doorliep hij alle categorieën van nieuweling, junior, amateur tot profrenner. Hij behaalde in zijn laatste jaar als amateur 9 zeges en verwierf bij de junioren een 2de plaats in de Ronde van Vlaanderen van 1981.

Als profrenner schreef hij 12 overwinningen op zijn palmares. Zijn grootste zege behaalde hij toen hij – op een Merckx-fiets – de gouden medaille in de individuele puntenkoers won op 3 augustus 1984 te Los Angeles. Als begenadigd baanrenner kwam hij op deze Olympische spelen voor België aan de start samen met Rudy Ceyssens. Het was toen 20 jaar geleden dat België nog een gouden medaille in het wielrennen had gewonnen. Voor deze puntenkoers werd hij voorbereid en begeleid door Patrick Sercu, de Belgische winnaar van 1964.

De Hemiksemnaren waren dagenlang in de ban van de overwinning van hun dorpsgenoot. Roger Ilegems werd door zijn supporters op 15 augustus 1984 feestelijk onthaald op de luchthaven van Zaventem. Nadien volgde een zegetocht en een groot volksfeest in Hemiksem. Olympiër Roger Ilegems woont vandaag nog steeds in Hemiksem.

  • slideshow archiefbeelden, Roger Ilegems tijdens het onthaal in zijn woonplaats Hemiksem
  • slideshow archiefbeelden, Roger Ilegems als renner tijdens zijn jeugd
  • slideshow archiefbeelden, Roger Ilegems met gouden medaille

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium