zwart-wit foto 3 generaties Spagnaerts voor de deur van fietsenfabriek Libertas

De Nielse rijwielfabriek Libertas

In 1919 startte Jules Spagnaerts, als jonge renner, een bescheiden fietsbedrijf in Niel. Als politiek gevangene uit WO I koos hij de bedrijfsnaam ‘Libertas’, met het vrijheidsbeeld als logo. In 1930 bouwde hij zijn activiteiten verder uit en groeide de bekendheid van de naam Libertas.

De eerste GP Libertas zag het levenslicht in 1938. In datzelfde jaar ontstonden de plannen voor een eigen wielerploeg. De dreigende oorlog gooide echter roet in het eten, uiteindelijk bracht Libertas pas in 1953 een eigen wielerformatie in het peloton.

Na het overlijden van Jules Spagnaerts, in 1961, nemen zonen Jan en Kamiel het bedrijf over en groeit de naamsbekendheid. Tot 1970 worden verschillende wielerformaties op touw gezet. Na een pauze van 7 jaar beslissen de broers, in 1977, om opnieuw met een wielerformatie in competitie te komen.

In 1979 overlijdt Jan Spagnaerts. Zoon Ronald neemt de verantwoordelijkheden van zijn vader over en leidt de firma samen met zijn oom Kamiel en neef Marc.
In 1990 komt er, zeer onverwacht, een overnamebod van een buitenlands bedrijf op de Libertasfabriek. Omdat de derde generatie Spagnaerts geen opvolgers heeft, besluiten zij in te gaan op dit aanbod.

  • slideshow archiefbeelden, etalage van de Libertas-winkel in 1960
  • slideshow archiefbeelden, Libertas-truitje
  • slideshow archiefbeelden, sfeerbeeld van de GP Libertas

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium