zwart-wit portret van Ludo De Bruyne

Herdenkingsprijs Ludo De Bruyne

Sinds 2008 organiseert het gemeentebestuur van Rumst met De Dijlespurters de ‘Herdenkingsprijs Ludo De Bruyne’. Deze jaarmarktkoers van Rumst werd in 2008 vernoemd naar de veel te vroeg overleden Terhaagse wielrenner Ludo De Bruyne. Willy De Bruyne reikt er elk jaar de trofeeŽn uit ter ere van zijn broer.

Ludo De Bruyne was een natuurtalent. ‘Hij begon op z’n 17 jaar. Hij zag een wielerwedstrijd en vond dat hij veel sneller kon fietsen.’ Hij had gelijk, zo bleek. Hij won in de jaren 1950 zonder verpinken wedstrijd na wedstrijd, ook internationale wedstrijden. In 1955 vond hij aansluiting bij de Dijlespurters en begon als onderbeginneling. Op korte tijd won hij meer dan 40 koersen. Ook in Stuttgart (G.P. Solitude) werd hij in 1957 1ste. ‘Weg was weg; je moest aan zijn wiel blijven hangen, of hij was weg en je kon hem niet meer inhalen,’ vertelt Willy.

Ludo had karakter, hij was een doorzetter en had een grote schare fans in de streek. De schok was dan ook groot toen in 1958, op 19-jarige leeftijd, het noodlot toesloeg. Na een aanrijding met zijn fiets tegen een vrachtwagen in Terhagen, liet Ludo het leven.

  • slideshow archiefbeelden, Ludo De Bruyne tijdens en na de wedstrijd, dikwijls met overwinningsbloemen in de hand
  • slideshow archiefbeelden, Willy De Bruyne tijdens de herdenkingsprijs ter ere van zijn broer
  • slideshow archiefbeelden, beeld van de begrafenisplechtigheid, met militaire eer

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium