zwart-wit foto van Jef Van Dam met ruiker bloemen

Jef Van Dam en de langste Ronde van Frankrijk

Heindonkenaar Jef (Joseph) Van Dam werd in 1926 op 25-jarige leeftijd beroepsrenner.
In 1924 werd hij Belgisch kampioen cyclocross en in 1925 had hij, als onafhankelijke renner, vier van de vijf koersen die hij reed, waaronder Brussel-Luik, op een glorieuze manier gewonnen.

In 1926 mocht hij, als test, meerijden in de wedstrijd Parijs-Brussel en eindigde daar als tweede. Hierdoor werd hij geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk en kreeg hij de kans om als beroepsrenner naar de Tour de France te gaan. Van Dam komt terecht bij het gekende Franse wielermerk Automoto, waar hij in dienst rijdt van de Italiaan Bottechia.
Tijdens zijn eerste, en meteen ook enige, deelname aan de Ronde van Frankrijk, wint hij roemrijk 3 ritten en eindigt hij uiteindelijk op de 12de plaats in het eindklassement.
Deze ‘Tour de France’ ging trouwens de geschiedenis in als de langste tour ooit met in totaal 5.745 km én als editie met de meest extreme weersomstandigheden.

Jef Van Dam had slechts een korte carrière als beroepsrenner. In 1928 stopte hij met wielrennen omwille van gezondheidsredenen. Hij bleef wel actief in de wielerwereld, o.a. als koerscommissaris van de Grote Prijs van Willebroek.

  • slideshow archiefbeelden, Van Dam in een advertentie voor Automoto
  • slideshow archiefbeelden, portretfoto Jef Van Dam
  • slideshow archiefbeelden, Jef Van Dam na zijn wielercarriÎre

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium