sfeerbeeld van een veldrit in Hombeek in zwart-wit

Hombeekse Sportvrienden en Battelse School

Wielerclub De Hombeekse Sportvrienden, opgericht in 1930, speelde een grote rol in het veldrijden tijdens de jaren 1950-1960. Voordien was deze discipline enkel populair in Oost- en West-Vlaanderen. Een sterke generatie renners ‘de Battelse School‘ en een goed georganiseerde wielerclub brachten daar verandering in. Belangrijk was de organisatie van het Belgisch kampioenschap veldrijden in 1954, amper één jaar nadat de club haar eerste veldrit organiseerde. Thuisrenner Frans Feremans zegevierde die dag en mede daardoor werd de sport ook in deze regio enorm populair tot begin jaren 1960.

Feremans kreeg enkele jaren later een opvolger in de persoon van René De Rey. Hij werd Belgisch Kampioen in 1957 en 1959. In 1962 was hij als Libertas-renner de eerste winnaar van de jaarmarktcross in Niel.

Na de roemrijke veldrit-periode, die acht jaren duurde, concentreerden de Sportvrienden zich terug, net als in de jaren 1930 bij het ontstaan van de club, op de organisatie van wegwedstrijden. Door de heraanleg van de dorpskern van Hombeek, kwam ook hieraan een einde.

  • slideshow archiefbeelden, vlag en groepsfoto's van 'De Broederband'
  • slideshow archiefbeelden, veldritwedstrijd georganiseerd door de Hombeekse Sportvrienden
  • slideshow archiefbeelden, veldritwedstrijd georganiseerd door de Hombeekse Sportvrienden

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium