zwart-wit foto met Rik Van Steenbergen en koning Boudewijn

Grote Prijs Rik Van Steenbergen

Als beroepsrenner, tussen 1942 en 1966, won Van Steenbergen onder andere twee keer de Ronde van Vlaanderen, twee keer Parijs-Roubaix, twee keer de Waalse Pijl, een keer Parijs-Brussel en een keer Milaan-San Remo.

Rik werd driemaal wereldkampioen op de weg. Hij was de snelste in verscheidene etappes in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië. Een krant berekende ooit dat hij één miljoen kilometer afmaalde. Onderweg behaalde hij 1.645 triomfen en hij draaide tot zijn 43ste mee aan de top.

In 1948 kreeg hij bij de overwinning in Parijs-Roubaix de ‘Gele wimpel’ uitgereikt, en behaalde hij de onderscheiding voor het hoogste uurgemiddelde in een internationale klassieker. Hij verbeterde hiermee de prestatie van de Italiaan Jules Rossi uit 1938.

Gedurende zijn carrière reed Van Steenbergen ook met grote regelmaat op de piste en won hij 40 zesdaagsen, waarvan 19 met zijn landgenoot Emile Severeyns.

Sinds 1991 vindt in Aartselaar jaarlijks de naar Van Steenbergen vernoemde wielerwedstrijd ‘GP Rik Van Steenbergen’ plaats. Grote wielernamen hebben deze Grote Prijs op hun palmares staan: onder andere Olaf Ludwig, Mario Cipollini, Tom Steels, Greg Van Avermaet, Tom Boonen en viervoudig winnaar Nico Eeckhout.

  • slideshow archiefbeelden, zwart-wit actiefoto's van Rik Van Steenbergen
  • slideshow archiefbeelden, zwart-wit actiefoto's van Rik Van Steenbergen
  • slideshow archiefbeelden, Rik Van Steenbergen wordt ontvangen door Koning Boudewijn

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium