gesigneerde zwart-wit foto Georges Pintens

Wielrenner George Pintens

In zijn eerste profjaar in 1968 won George Pintens een zware Pyreneeën-rit met beklimmingen van de Aubisque en Tourmalet in de Ronde van Frankrijk.

Zijn mooiste overwinning behaalt hij met ‘Gent-Wevelgem’ in 1971. Na een vroege valpartij ontsnapt hij op 4 km van de finish met 5 andere renners. Enkel George was sterk genoeg om het aanstormend peloton voor te blijven.

Dat jaar behaalt hij de 2de plaats in ‘Luik-Bastenaken-Luik’ achter Eddy Merckx. Hij rijdt er op zijn eentje de kloof van 5 minuten dicht. Op 2 km van de finish beent hij Eddy Merckx bij. Spijtig genoeg te laat om nog even te recupereren waardoor hij tweede wordt. In datzelfde jaar helpt hij Eddy Merckx aan de wereldtitel in Mendrisio. Hij verricht zeer veel kopwerk. Niemand kan wegglippen. Merckx plaatst een late uitval en enkel Gimondi kan nog reageren. Merckx wint de wedstrijd en Pintens wordt knap vijfde.

In 1974 wordt hij uitgeroepen tot winnaar van ‘La Doyenne’ na een positieve dopingcontrole van renner Ronald de Witte. Gerechtigheid geschiedt want George was veruit de beste man in koers.

Na zijn carrière in 1976 runt hij 10 jaar een fietsenwinkel in Schelle. Daarna gaat hij in de fietsenfabriek van Eddy Merckx werken.

  • slideshow archiefbeelden, Georges Pintens
  • slideshow archiefbeelden, Georges Pintens
  • slideshow archiefbeelden, Georges Pintens

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium