portret René Dillen in grijstinten

René Dillen – ex-profwielrenner

René Dillen is een voormalig profrenner. Hij was actief van 1973 tot 1980. Hij reed onder andere voor de Franse ploegen ‘Sonolor’, ‘Gitane-Campagnolo’ en ‘Lejeune-BP’, de Belgische ploegen ‘C&A’ en in zijn laatste jaar voor de Spaanse formatie ‘KAS-Campagnolo’

Zijn eerste profkoers reed René in Wilrijk, zijn geboortedorp, zelf. Hij zag dat Merckx ontsnapte, maar durfde hem niet remonteren, want zoiets deed je toch niet. Tijdens die wedstrijd gaf hij ook nog zijn drinkbus bier aan Merckx, want toen dronk men nog gerstenat tijdens de koers. Achteraf had hij spijt want Merckx reed lek.

René reed ook vijfmaal de Ronde van Frankrijk. Als ploegmaat van Lucien Van Impe loodste hij zijn kopman in 1976 naar de touroverwinning. Die tour en de ontvangst bij Koning Boudewijn met Tourwinnaar Van Impe is hem steeds bijgebleven.

Rene Dillen won zelf onder andere ritten in de Ronde van Normandië, de Ronde van Zwitserland, de Dauphiné, de 4-daagse van Duinkerke en in de Midi Libre.

In 1978 was hij ploegmaat van Lucien Van Impe en Eddy Merckx bij de ploeg C&A. In dat jaar werd Merckx 7de of 8ste in de Omloop van het Waasland. Dillen werd er 4de. Na afloop van die wedstrijd kondigde Merckx aan dat het zijn laatste officiële koers was geweest.

  • slideshow archiefbeelden, portretfoto van RenÈ Dillen
  • slideshow archiefbeelden, ploegtrui van RenÈ Dillen
  • slideshow archiefbeelden, portretfoto van RenÈ Dillen

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium