portret Kurt Onclin in grijstinten

Kurt Onclin – ex-profwielrenner

Kurt Onclin is een voormalig profwielrenner. Hij was actief van 1989 tot 1995 en reed, onder andere, voor ADR-team, Tulip-computers, waar hij ploegmaat was van Adri van der Poel, Palmans en Lotto waar hij dan weer ploegmaat was van Johan Museeuw.

Tijdens zijn carrière won hij onder andere, de Grote Prijs van Mechelen en 2 ritten in de ‘Tour de Vaucluse’, waaronder de tijdrit. Hij klopte toen Miguel Indurain en Alex Zulle.

Toen Johan Museeuw, in 1992, de Belgische titel behaalde werd hij, als helper, mee ontvangen in het geboortedorp Gistel. Het halve dorp stond hen op te wachten wat leidde tot een warm onthaal dat tot in de vroege uurtjes duurde.

Ook in 1992 reed Kurt tot op 30 km van het einde mee in de kopgroep van Parijs-Roubaix toen plots het licht uit ging. Hij verloor nog 25 minuten op de winnaar, zo kapot zat hij. De volgende 3 dagen lag hij met koorts uitgeteld in bed. Toch was dit de mooiste klassieke wedstrijd die hij reed.

Een zware valpartij, waarbij hij enkele rugwervels brak, betekende het definitief einde van zijn veel te korte carrière.

  • slideshow archiefbeelden, Portret voormalig profwielrenner Kurt Onclin
  • slideshow archiefbeelden, Voormalig profwielrenner Kurt Onclin op podium
  • slideshow archiefbeelden, Wielertrui Kurt Onclin

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium