portret van Eddy Merckx

Criterium Louis Tapijt, Heindonk

In augustus 1976, 1977 en 1978 werd in Heindonk (Willebroek) telkens een criterium georganiseerd met medewerking van het toenmalige gemeentebestuur van Heindonk, Brouwerij Lamot en Het Rode Kruis. De initiatiefnemers slaagden erin telkens bijna de volledige ploeg van Eddy Merckx aan de start te krijgen. In 1976 reed Merckx voor Molteni, in 1977 voor Fiat en in 1978 voor C&A.

In 1976 verscheen ook streekrenner Edward Janssens aan de start in Heindonk; hij was toen meesterknecht van Eddy Merckx. Tijdens de edities van 1977 en 1978 mocht thuisrenner Jos De Schoenmaecker plaats nemen op het podium. Hij was toen een zeer gewaardeerde knecht van Eddy Merckx. In 1977 eindigde hij derde en hij werd tweede in 1978. Blijkbaar was hem toen ooit een zege beloofd maar Frans Verbeeck stak daar een wieltje voor, tot grote woede van Eddy Merckx.

Eddy Merckx eindigde in de eerste editie van het criterium op een zesde plaats. Het startgeld voor het criterium in 1976 zou 500.000 Belgische frank bedragen hebben. De premies die aan de meet te verdienen waren, werden allemaal verdeeld door Jos Huysmans, de ploegmaat van Merckx die de rol van boekhouder op zich had genomen.

  • slideshow archiefbeelden, portretfoto Jos De Schoenmaecker
  • slideshow archiefbeelden, portretfoto Frans Verbeeck
  • slideshow archiefbeelden, portretfoto Edouard Janssens

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium