zwart-wit foto Lamot-Libertas ploegvoorstelling in 1965

Ploegsponsor Brouwerij Lamot

Het verhaal van de Mechelse brouwerij Lamot start in 1855 wanneer Charles en Richard Lamot de brouwerij ‘De Kroon’ aan de Van Beethovenstraat kochten. Beide heren lieten er bieren van hoge gisting brouwen. De zaken floreerden. In 1862 werd brouwerij ‘De Plein’ overgenomen. Sindsdien ging de onderneming als ‘De Kroon - De Plein’ door het leven.

Vanaf 1922 volgde er een geleidelijke aanpassing naar het brouwen van bieren met een lage gisting. Vooral na 1927, toen de naam veranderd werd in ‘Brouwerij Lamot Ltd’, schoot de brouwerij als een komeet de hoogte in. Tussen 1935 en 1970 kocht de familie Lamot maar liefst dertien brouwerijen op.

In 1965 maakte Brouwerij Lamot, voor één jaar, een promotionele zijsprong naar het wielermilieu. Ze vormden als extra-sportief sportvennoot samen met rijwielmerk Libertas uit Niel de wielerploeg ‘S.G. Lamot - Libertas S.G.’ Ze engageerden dat jaar 25 renners waaronder Charlie Gaul (Luxemburg) en René De Rey. De ploeg trad naast de nationale wedstrijden als de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje o.a. aan in Milaan-San Remo, de Catalaanse week en de rondes van Andalusië. Dat wielerjaar schitterde de Battelse crosser René De Rey frequent in het Lamot-Libertas-shirt.

  • slideshow archiefbeelden, brouwerij_lamot1.jpg
  • slideshow archiefbeelden, brouwerij_lamot2.jpg
  • slideshow archiefbeelden, brouwerij_lamot3.jpg

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium