zwart-wit foto helling Bosstraat

Bosstraat: de pittigste helling van de provincie

Vlaanderen mag dan ‘het vlakke land’ heten, wielerfanaten kunnen op heel wat plaatsen een ‘berg’ beklimmen en bedwingen. Ergens tussen Brussel en Antwerpen bevindt zich ook een leuke helling voor fietsfanaten: de Bosstraatlei te Boom.

Van oudsher worden in Boom wielerwedstrijden georganiseerd. Bij elke wedstrijd moest er over ‘de wijk Bosstraat’ gereden worden, omwille van de klim op de Bosstraatlei, als het ware de ‘muur van de Rupelstreek’. Het hoogteverschil van onderaan in de Kapelstraat tot boven in de wijk is 30 meter over nog geen kilometer. Vooral in de periode dat de lei nog gekasseid was, betekende dit een extra inspanning voor elke ronderenner.

Tijdens een van de jaarmarktkoersen kwam ook Eddy Merckx aan de start, maar hij stapte in de loop van de wedstrijd, samen met Roger De Vlaeminck, voortijdig van zijn fiets. Uitsluitsel over de juiste reden is er niet.

Vandaag blijft de helling van 6% over een lengte van 700 meter een uitdaging voor elke wielertoerist. De wielertoeristen ‘De Reetzweters’ houden het belang van de Bosstraatlei in ere, met de jaarlijkse organisatie van ‘de bestorming van de Bosstraat’, een korte maar uitdagende tijdrit voor wielertoeristen.

  • slideshow archiefbeelden, Bosstraat vroeger, in de periode dat de lei nog gekasseid was.
  • slideshow archiefbeelden, reportage van regionale zender atv over de wedstrijd 'De bestorming van de Bosstraat'
  • slideshow archiefbeelden, oude affiches van wielerwedstrijden die over de Bosstraat gingen

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium