sepia foto Boomse velodroom

Boomse velodroombouwers: thuis op de piste

De familie Apostel-Mampaey uit Boom verwierf van 1907 tot aan de Tweede Wereldoorlog internationale faam als velodroombouwers.

Boom kreeg zijn velodroom in 1907 en het unieke hieraan is dat ze ook door Bomenaars is gebouwd. De Boomse velodroom bestond uit cement. In het midden bevond zich een voetbalveld dat later nog gebruikt werd als tennisterrein. De velodroom was gebouwd op een fundering van zavel. Vele bouwlustige Bomenaars kwamen regelmatig een kruiwagen zavel halen waardoor de velodroom barsten begon te vertonen. Ze werd uiteindelijk afgebroken in 1929, maar een straatnaam bij de vroegere site herinnert er nog aan.

De velodroombouwers van Boom waren veel gevraagd. Zij bouwden pistes in o.m. Gentbrugge (1911), Wilrijk ‘Garden City’ (1916), Nice en Marseille (1920), Oostende (1921-1946), Brussel-Heizel (1932) en Oudenaarde (1933). Ook het beroemde ‘Kuipke’ van Gent (1922) en het nog beroemdere Sportpaleis in Deurne (1933) zijn door de familie Apostel-Mampaey uit Boom gebouwd.

Het duo Eddy Merckx-Patrick Sercu streden op meerdere van deze wielerbanen en wonnen er tussen 1963 en 1978 diverse kampioenschappen.

Nazaten van de familie zijn vandaag nog steeds betrokken bij het wielrennen via de tweewielerzaken ‘RMB’ in Boom en ‘Two Wheels Shop’ in Willebroek.

  • slideshow archiefbeelden, sepia foto Boomse velodroom
  • slideshow archiefbeelden, sepia foto Boomse velodroom
  • slideshow archiefbeelden, sepia foto Boomse velodroom

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium