Zwart-wit foto Poeske Scherens en Koning Albert I

Wielergeschiedenis op het Bloso-domein Hofstade

In 1902 startte men met zandontginning voor de aanleg van de spoorlijnen Brussel-Antwerpen. De uitgegraven putten liepen vol met water en vanaf de jaren twintig zocht men er verkoeling tijdens de zomermaanden.

Uiteindelijk werd in 1932 beslist om het domein in te richten als recreatieoord met winkels, cafés, een markt, een camping en een wielerpiste. De cementen velodroom met twee tribunes had een omtrek van 250 m en een breedte van 8,7 m . Er was plaats voor 15.000 supporters.

Op 26 juni 1933 werd de velodroom ingereden onder het toeziend oog van Koning Albert I. De Belgische Wielerbond organiseerde er een snelheidskoers ‘De Grote Prijs van Hofstade’.

Omstreeks 1937 werd heel het domein zoals destijds opgetrokken, afgebroken, zo ook de velodroom. Nadien werd het een rijksdomein en uiteindelijk een Bloso-domein waar je tot op de dag van vandaag terecht kan voor recreatie, sport en ontspanning.

Tussen 2004 en 2008 ging ook steevast de cyclocross door het domein. Nadien verhuisde die naar Heusden-Zolder. Het domein heeft nog steeds een sterke band met het fietsen in het algemeen. Zo is er o.a. een mountainbikeroute uitgestippeld.

  • slideshow archiefbeelden, Hofstade Baden of Hofstade plage
  • slideshow archiefbeelden, Wereldbeker veldrijden 2007 op Bloso-domein Hofstade
  • slideshow archiefbeelden, Grote Prijs op de velodroom in Hofstade 1933

Links

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium